Bilsemester Europa

Nu närmar sig sommaren med stormsteg. Planeringen inför bilsemestern i Europa kanske är i full gång? Liksom den varit för min del. Jag var länge inne på att ta Kielbåten ihop med en vän från Göteborg, men bestämde mig senare för att åka Trelleborg Rostock. Anledning till att jag valde Rostock rutten beror på att jag just nu befinner mig i södra Sverige och den rutten var något billigare. En annan faktor var också att vännen i Göteborg inte följer med.

Det finns många fördelar med bägge färjelinjerna.

Här kan du jämföra färjornas restider, avgångar och priser.


När det gäller Rostockfärjan så finns det möjligheter att hyra enklare sovkojor, likt de som finns på vissa japanska hotell för cirka 290 kronor. Detta är ett utmärkt alternativ om du reser själv, eller vill sova själv. Restiden kan vägas fram och tillbaka för bägge färjorna.

Rostockfärjan tar 6-7 timmar, medan kielkryss tar 14 timmar och 30 minuter till 15 timmar och 30 minuter på helgerna.

För att få riktig sömntid tar Rostockfärjan kanske något för kort tid, medan Kielfärjan kanske känns som något för lång tid. Men på Kielkryss finns det å andra sidan mängder med aktiviteter att roa sig med under de vakna timmarna. Detta var något som jag och vännen vägde in ganska så mycket, då vi började planera vår bilsemester i Europa.

Bilsemester i Europa rutter

Oavsett vilken färja man väljer så fungerar bägge färjorna ungefär lika bra.

Vill du bila i Europa så finns det vissa fördelar med att välja Rostock om du ska mot Östeuropa eller ner mot Berlin.

Ska du däremot mot Västeuropa, Amsterdam, Paris eller bila till Spanien, så sparar du lite bensin om du väljer Kielfärjan. Ungefär 13 mil sparar du in i Tyskland genom att åka Kielkryss, så här är det ganska så marginell skillnad.

Från Göteborg till Trelleborg är det 30 mil som du också sparar in i bensinkostnader och körtid om du befinner dig i eller nära Göteborg. Sammanlagt skulle du spara bensinkostnader och körtid för cirka 43 mil, om du ska västerut och väljer att bila genom att ta Kielrutten.

Två andra alternativ jag sneglade på var att åka färja till Fredrikshamn och sedan köra sträckan över Jylland. På denna resan behövs ingen hytt, då den bara tar lite mer än 3 timmar, men det blir istället fler timmar att köra bil i Danmark. Samma gäller med Öresundsbron eller färjorna Helsingborg – Helsingör och Rödby – Puttgarden. Denna rutt har ofta varit förstahandsvalet för de flesta som velat bila i Europa förr i tiden. Men att behöva köra genom Själland och danskarnas höga valutakurs har gjort detta alternativet mindre attraktivt. Dessutom har rutten blivit ganska dyr, Öresundsbron är inte direkt billig och färjan Rödby – Puttgarden kostar mer än färjan Trelleborg – Rostock.

Det går även välja bort färja helt och hållet om man är jätteförtjust i att köra bil eller har bråttom. Då kan du köra över Öresundsbron och sedan köra över Storebælt, men rutten är dyr och bensinkostnaderna blir höga. Att köra nonstop blir dessutom allt för slitsamt. Däremot om man inte sett Odense, så skulle det kunna fungera att stanna till på hotell eller campa här.

Bila till Spanien

Bila till Spanien
Som vi kan se på kartan så inträffar ganska mycket vägarbeten på bägge rutterna. Vi kan även se en hel del krockar just nu vid klockslag bilden togs runt 15:00. Krockarna går inte väga in i planeringen av bilrutt men vägarbeten, betalvägar osv kan undvikas med lite mer planering via Google maps eller med Waze.

Bägge rutterna till Valencia som är min slutdestination för denna resan tar ungefär 21 – 22 timmar. Eftersom jag inte vill sträckköra så kommer jag göra flera stopp på hotell och motell i Köln, Dijon (Lyon kan också vara ett alternativ), Franska Rivieran vid Cap’d’Agde, Lloret del mar i Spanien, Barcelona, Castellon de la Plana och slutligen i Valencia.

I Spanien är det ganska så enkelt att undvika betalvägar eftersom Spanien har det tredje största vägnätet i hela världen, endast USA och Kina har ett mer utbyggt vägnät.

Betalvägarna brukar börja med AP, AutoPista, men alla AP är inte betalvägar.

I Spanien har de börjat plocka bort vägavgifterna allt mera. Jag rekommenderar er att använda en uppdaterad GPS för att exakt se rekommenderade sträckor och vart tullavgifter för vägarna behöver betalas.

 

Att göra i Kiel

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.