Julmarknad i Tyskland

Jul är en högtid som många av oss svenskar kanske i viss utsträckning tar för givet. Kanske har det att göra med att vårt avlånga land med sitt överflöd på granar och ofta snörika landskap helt enkelt skapar sin egen julstämning. I många andra delar av världen så har länderna hittat sina respektive knep för att väcka julkänslan. För Tysklands del så verkar julmarknader blivit den givna vägen till gemenskap och julfirande.

==> Vill du läsa mer ingående om just julmarknaderna i Kiel då rekommenderar vi detta inlägget! <==

Många julmarknader till antalet men unikt imponerande

En julmarknad, eller christkindlmarkt som de ursprungligen kallades, är faktiskt ett tyskt påfund vars historia sträcker sig bakåt till senare halvan av 1300-talet. Numera anses Tyskland vara julmarknadernas land, och många personer reser långväga från jordens alla hörn för att uppleva dem. Talande för fenomenet är den årligen återkommande Striezelmarkt i Dresden som har arrangerats sedan 1434. Staden täcks med ljusslingor och skådespel samt underhållning arrangeras för såväl vuxna och barn och från de två hundra stånden både säljs det och bjuds det på mat, dryck samt allehanda hantverkskonst. Det sägs vara den julmarknad som bjuder på mest stämning, och besökarantalet är numera uppe i miljoner till antalet.

 

Men denna julmarknad är långt i från den enda, och då det årligen arrangeras närmare femtio riktigt stora marknader i Tyskland så vore det svårt att nämna dem alla. Här är däremot några av de mer omtalade.

 

  • Striezelmarkt i Dresden. Som världens äldsta fortfarande återkommande julmarknad är detta förmodligen den som bäst representerar vad det hela handlar om.

 

  • Christkindlesmarkt i Nürnberg. Denna julmarknad anses ofta vara den mest kända i Tyskland och bjuder på lika delar historia som julkänsla.

 

  • Kinderweihnachtsmarkt i Berlin. Här är det barnen som står i fokus, och vuxna kan glädja sig med att detta är en av totalt sett fyra julmarknader i Berlin. Helt klart valmöjligheternas stad.

 

  • Weihnachtsmarkt i Köln. I Köln samlas årligen närmare fyra miljoner personer för att fira julen. Det gör den till världens mest välbesökta julmarknad.

 

  • Weihnachtsmarkt i Kiel. Även om Kiels julmarknad är långt ifrån den största så är det en av de få riktigt populära hamnmarknader. Den har årligen arrangeras sedan 1973 och är verkligen värd ett besök.

 Många anser att man inte upplevt en julmarknad innan man firat jul i Tyskland. Och för oss svenskar, med djupgående jultraditioner, kanske det känns som att skillnaden inte är så stor mellan en tysk julmarknad och övriga. Men i detta hänseende kan skenet verkligen bedra. Precis som allt annat i Tyskland så är mer och större två ledord när de välkomnar julen. Ta chansen att dricka äkta glühwein och äta pflaumentoffel samtidigt som du ser hur en ljuspyramid byggs från grunden.

 

Bäst av allt är att man kan vara säker på att det arrangeras en julmarknad i stort sett var än man befinner sig i Tyskland. Har man särskilda önskemål och preferenser så är det så klart en bra idé att välja resmål utifrån den sorts marknad man vill uppleva. Men en sak som är säker är att Tyskland aldrig lämnar någon besviken när det kommer till julen.

Nedan kan du se en rad olika events i olika tyska städer under julen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.